Základní škola Praha – Kolovraty

10 Únor

Pomáháme Elišce

V letošním školním roce pomáháme sběrem víček malé Elišce Zemanové.

Příběh Elišky – slova maminky

Eli1

Naše 8-letá Eliška se narodila v 32. týdnu těhotenství s porodní váhou 1800g. Na svět přišla ale bez známek života s 3krát omotaným pupečníkem kolem krku (apgar skore 1-5-6). Kdyby Elišku porodili císařským řezem, nemuseli jsme teď toto číst, ale kdyby… Lékaři nám dávali malou šanci , že naše holčička bude zdravé dítě, ale navzdory osudu byla Eliška bojovnice a vše zvládala, až na to že se nevyvíjela tak, jak má. V 8. měsících jí byla diagnostikována dětská mozková obrna (DMO) spastická dipareza (postižení dolních končetin).

V 1,5 roce nás neurolog poslal na intenzivní rehabilitace v Jánských lázních, od té doby jezdíme cca 2krát ročně do lázní (nyní do Teplic). Stav se pomalu zlepšoval, ve dvou letech začala lézt po čtyřech, nyní chodí jen velmi těžko s dopomocí, neudrží rovnováhu. V září 2013 jsme byli v Brně u p. prof. Poula na operaci achil. šlachy. Nožička se hodně spravila, Eli už se snaží našlapovat na celé chodidlo, ale stále to není ono.

Eli..

Cvičíme, jezdíme na rehabilitace, hipoterapii, Elišku vozíme do Jedličkova ústavu na Vyšehrad.

Jinak je to strašně chytrá, veselá a šikovná holka, snaží se s pomocí chodit o tříbodových berličkách a jezdí na upravené tříkolce, snaží se všechno dělat sama. Eliška má ještě 10letého brášku, který nám pomáhá, hraje si s ní a hlavně jí táhne kupředu.

Eliška22

V říjnu 2014 jsme podstoupili měsíční terapii na nové neurorehabilitační klinice v Praze- Axon, která je velice intenzivní cvičí se 4hod. denně a mají zde „kosmický oblek“ Therasuit, který těmto dětem velmi pomáhá se získáním rovnováhy a posiluje svaly celého těla. Eliška se během léčby hodně zlepšila, velký úspěch je pro nás alespoň to , že pár vteřin sama stojí…

Věříme že opakování terapie by Elišce mohla pomoci zbavit se spasticity, získat správné držení těla a rovnováhu a poté snad i chůze. Ale bohužel tuto léčbu nehradí žádná zdravotní pojišťovna. Tuto terapii jsme již absolvovali 3x, z toho jednou jsme si jí platili sami a 2xnadace.

Měsíční terapie stojí 68.000,- Kč.

Snažíme se pro dceru udělat maximum, ale bohužel toto nejsme schopni finančně sami zvládnout, sháníme různé sponzory, nadace a sbíráme víčka.

Za jakoukoli pomoc moc děkujeme

Díky moc Eliška s maminkou