Základní škola Praha – Kolovraty

13 Květen

Beseda s Mácou

V úterý 28. 4. navštívil naši školu Marcel Dufek, přezdívaný Máca, se dvěma asistenty z neziskové organizace Hnutí Mácou. Účelem setkání bylo jednak seznámit děti s tím, jak se žije těžce tělesně postiženému člověku, ale především s tím, jakým způsobem se mu dá pomoci.

 

Mácovi byla po komplikovaném porodu diagnostikována dyskinetická a kvadruspastická forma dětské mozkové obrny a navíc těžká vada řeči. Prakticky od narození potřebuje pomoc ve všech běžných činnostech. Nemůže se sám postavit ani ujít jediný krok, nemůže se najíst ani napít. Nedokáže provést běžnou denní hygienu, natož si dojít na záchod. O všechno z toho si dokáže říct a to navzdory tomu, že ho ani jeho hlas moc neposlouchá.

Organizace Hnutí Mácou, jejíž prvopočátky se datují od roku 2008 (samotná organizace vznikla v roce 2012) si dala za cíl pomáhat Mácovi žít plnohodnotný a šťastný život. K tomu je zapotřebí především dostatek asistentů (ať již dobrovolných či placených) a finančních prostředků, které právě Hnutí Mácou vyhledává a shání. Dva asistenti, Kevin Leňo a Vojtěch Flesar společně s Mácou, besedovali postupně během pěti vyučovacích hodin s žáky čtvrtých a pátých tříd. Děti zpočátku reagovaly dost nesměle až zaraženě, když ale pochopily, že Máca je velmi veselý a otevřený člověk, který si dokáže dělat legraci i ze svého postižení, zábrany brzy padly. Kromě zajímavého a poutavého vyprávění, doprovázeného četnými dotazy, asistenti dětem promítli i pár krátkých filmů například o tom, jak Máca skákal v tandemu s padákem či bunjee-jumping nebo o nedávno proběhlém benefičním koncertu pro Mácu. Děti nakonec dostaly samolepky a byly informovány o webových stránkách www.hnutimacou.cz , kde ti, kdo chtějí pomoci, mohou nalézt veškeré potřebné informace i spoustu zajímavostí včetně právě výše zmíněných videí.

Tato akce byla bezpochyby velkým přínosem nejen pro děti a zúčastněné pedagogy, ale také pro Mácu s asistenty, kteří na prvním stupni základní školy přednášeli úplně poprvé.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *